tiistai 8. kesäkuuta 2010

Järki voitti: opetusohjelmia saa nyt tallentaa tietoverkosta katsottaviksi

Huomasin vasta nyt opetushallituksen Spektri-lehden huhtikuun numerossa olleen jutun. Sen mukaan opetusministeriö on hankkinut oppilaitoksille luvan tallentaa YLE:n ja MTV3:n ohjelmia opetuskäyttöön paikallisverkosta katsottaviksi. Tämä ei ole aiemmin ollut luvallista, vaikka sitä on kyllä monin paikoin tehty. Menetelmä on tehokkuudessaan ylivertainen verrattuna fyysisten tallenteiden siirtelyyn ja käsittelyyn.

Sopimuksen perusteella opetuskäyttöön saa tallentaa tv-ohjelmia YLE TV1-, YLE TV2 -, MTV3-, YLE Teema- ja FST5-kanavilta. Radiosta saa tallentaa Yleisradion lähettämiä ohjelmia.

Näiltä kanavilta saa tallentaa opetusohjelmien lisäksi myös kanavien muita ohjelmia lukuun ottamatta elokuvia, ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja ja mainoksia.

Sopimuksen alaan kuuluvat peruskoulut, lukiot, ammatilliset oppilaitokset, yliopistot ja näiden henkilöstökoulutus; valtion henkilöstökoulutus sekä opintokeskusten toiminta. Tallennuksia voivat tehdä myös kunnalliset oppimateriaali- ja audiovisuaaliset keskukset.

Uudistus on erinomainen. Opetusteknologian pioneerit ovat odottaneet sitä vuosikausia. Näin kauan kesti, että saatiin aikaan sopimus, jolla hallinnoidaan tekijänoikeuksia tällaisessa käyttötapauksessa, jota lakia ja tekijänoikeussopimuksia tehtäessä ei oikein ole osattu ajatellakaan.

Hurraa, OPM!

P.S. Miten kouluissa opetetaan mainoksiin liittyvää kriittistä medialukutaitoa jos mainoksia ei saa tallentaa ja näyttää opetustarkoituksessa. Mistä tässä mahtaa olla kyse?

torstai 3. kesäkuuta 2010

Uudenkaupungin Zarafa-session nauhoitus katsottavana

Viimeviikkoisen Educoss-webinaarin nauhoitus on katsottavissa. Valitettavasti nauhoitus kärsi taas teknisistä ongelmista: esimerkiksi Uudessakaupungissa olleiden videokuvat eivät näkyneet lainkaan nauhoitteessa.

En ole myöskään löytänyt tapaa, jolla videon saisi ulos järjestelmästä editoitavaan muotoon. Nauhoitteessa on siis valitettavasti kaikki äänten katkeamiset ynnä muut vaikeudet ja sitä on valitettavasti pitkiäkin pätkiä. Editoin nauhoitteesta siistityn version kun saan videon editoitavaan muotoon.