perjantai 29. huhtikuuta 2011

Ubuntu 11.04 toi Unityn työpöytäjärjestelmäksi

Ubuntu-nimisen Linux-jakeluversion versio 11.04, koodinimeltään on julkaistu eilen, 28.4.. Julkaisun koodinimi jatkaa tuttua adjektiivin ja eläimen nimen yhdistelmää. Uutuus on nimeltään Natty Narwhal, suomeksi älykäs tai tyylikäs sarvivalas.

Kyse on nk. pienestä versiopäivityksestä eikä pitkän tuen LTS- eli Long Term Support-päivityksestä. Uutuudessa on kuitenkin yksi iso, käyttäjien odotuksia ja mielipiteitä jakava uudistus. Gnome-työpöytäympäristö on korvattu Unity-nimisellä uutuudella. Graafisesti ilme on isoine kuvakkeineen uuden ja tuoreen oloinen. Työkalupalkki on siirretty vasempaan laitaan.



Unity on jakanut mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kritisoijat ovat pitäneet sitä epäkäytännöllisenä. Onneksi Linux-käyttöjärjestelmässä kunkin on mahdollista käyttää haluamaansa työpöytäjärjestelmää. Gnome ja KDE ovat vieläkin asennettavissa vaihtoehdoiksi.

Youtubessa on video, josta uutuuden ulkonäkö käy hyvin esille.

Tämänkertaisessa julkistamisessa oli pikantti erikoisuus, jonka harvat ehtivät kokea. Uutta versiota sai koittaa livenä verkossa. Ilmeisesti kyse oli jonkinlaisesta virtuaalikoneesta, jota sai käyttää 15 minuuttia kokeilijaa kohden.

Olen jo jonkin aikaa pohtinut, että tällainen tekniikka olisi mainio tapa antaa ihmisten koittaa eri Linux-jakeluversioita. Kiinnostaisiko yhteistyö asiassa? Ota yhteyttä!