keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Mitä keskuskauppakamari on avaamassa ja miten?


Kollaboratiivisella tavalla tuotetulla ruotsinkielen oppikirjallaan mainetta niittänyt Senja Larsen on ottanut sama lääkkeet käyttöön työssään Keskuskauppakamarin viestintäjohtajana. Nyt on ymmärtääkseni tarkoitus lisensoida Yrityksen perustajan opas avoimella lisenssillä ja ulkoistaa sen jatkokehityksen kustannukset.

Tavoite on hyvä, mutta Larsenin blogauksessa on muutamia asioita, jotka antavat aiheen olettaa että kaikkea olennaista ei ole ymmärretty. Tämän blogauksen tarkoitus on veljellisen naljailun avulla auttaa Keskuskauppakamaria eteenpäin tässä hankkeessa.

Jos lisensoit avoimella lisenssillä, et voi valita yhteistyökumppania yksinoikeudella

Pahin ongelma Kauppakamarin blogahduksessa on se, että siinä julistetaan "tarjouskilpailu", jossa haetaan tahoa, joka haluaisi tarjota alustan Yrityksen perustajan oppaan jatkokehitykselle. Tarkoitus on ilmeisesti valita paras ilmoittautuneista ehdokkaista.

Tämä menettelytapa on mahdollinen mutta hölmö. Se on sitä siksi, että jos kyseisen oppaan materiaali julkaistaan jollain avoimella sisältölisenssillä, kuten blogin yhteydessä kuvassa esiintyvällä Creative Commons -lisenssillä, yhteistyökumppania ei voi tällä tavoin valita yksinoikeudella. Jos luette Creative Commons-lisenssin tekstin tarkkaan, huomaatte, että lisenssin tarkoittamat oikeudet annetaan kenelle tahansa käyttäjälle (licensee). Näitä käyttäjiä ei vain voi valita: joukon muodostaa kaikki käyttäjät, jotka materiaalin saavat käsiinsä.

Muutamia käytännön esimerkkejä mitä avoimesta lisensoinnista seuraa:

  • Kuka tahansa saa tehdä teoksesta uuden version, johdannaisteoksen jos sitä ei ole kielletty lisenssissä. Pääosin ei ole. Minä esimerkiksi voisin halutessani kirjoittaa kokonaisuuteen uuden esipuheen, poistaa sieltä minua ärsyttävät osat ja julkaista tämän kokonaisuuden.
  • Jos kaupallista käyttöä ei ole kielletty voin vieläpä myydä tätä tekemääni johdannaisteosta. On tietysti eri asia maksaako siitä kukaan mitään jos se alkuperäinen on saatavana vastikkeetta netistä. Avoimeen lisensointiin kuuluu sekin periaate, että aineisto on vastikkeetta käytettävissä.
Kauppakamari ei siis voi valita yhtä toteuttajaa pelkästään. Kaikilla halukkailla on oikeus niin halutessaan lähteä kisaamaan Kauppakamarin valitseman toteuttajan kanssa. Lisäksi Kauppakamari ei voi näille enää asettaa mitään toimintaraameja.

Tuotantotapa ja teknologinen avoimuus

Blogissa todetaan: "Yrityksen perustajan opas on tuotettu Indesign-ohjelmalla ja siihen liittyy Powerpoint-opetusmateriaali, jossa käsitellään keskeisimmät tietoalueet ja jossa on teemoihin liittyviä opetusideoita ja tehtäviä."

Oletan, että oppaan tekstiä ja muuta sisältöä ei ole tuotettu Indesign-ohjelmalla. Indesign on sivuntaitto-ohjelma. Sillä tehdään layoutia, suomeksi sivuntaittoa. Avoimen kehityksen kannalta olennaista on se, että tekstissä on mainittu Indesignin ohella toinen suljettu ohjelmisto, Powerpoint, joka puolestaan on esitysgrafiikkaohjelmisto. Todennäköisin työn vuo varsinaisen painetun oppaan kohdalla on se, että oppaan teksti on kirjoitettu asiantuntijoiden ryhmätyönä tekstinkäsittelyohjelmalla. Kun se on valmistunut, taittaja on taittanut sen painokuntoon.

Jos jatkossa halutaan joukkoistaa prosessia, kirjoittajat ja ideanikkarit pitää päästää siihen tekstinkäsittelyä vastaavaan vaiheeseen. Tarvitaan alusta, jossa


  1. On versionhallinta ja muutokset ovat kumottavissa.
  2. Tieto tallennetaan palveluun, joka on mielellään selaimella käytettävissä mahdollisimman monella eri käyttöjärjestelmällä. Tässä ei parane ajatella niin, että kaikillahan se windows on ja IE selaimena. Voin salaisuutena kertoa, että "kaikilla" ei ole koskaan ollutkaan ja yhä vähemmällä tulee olemaan.
  3. on vientitoiminto, josta tieto saadaan esimerkiksi paperijulkaisua varten helposti julkaistavaan kuntoon.

Viisastelijan kaksi neuvoa ratkaisuksi

Tartuin tähän aiheeseen nopeasti siksi, että minulle ominaisen nipottamisen ja besserwisserismin lisäksi minulla on oikeasti tarjota ongelmaan ratkaisu, vieläpä kaksikin. Olettaen, että Kauppakamari todella haluaa julkaista oppaan avoimella lisenssillä ja joukkoistaa tuotannon, ehdotan seuraavaa:


  1. Booktype-ohjelmisto. Vapaiden ja avointen ohjelmistojen käyttöohjeita lokalisoiva ja kirjoittava Flossmanuals -hanke käyttää sitä. Jos fiilis ja henki on sopiva, tuupatkaa materiaali sinne: http://fi.flossmanuals.net/
  2. Teknisempi vaihtoehto on tehdä kuten hankkeessa, jossa vapaaehtoinen ryhmä kirjoittaa Github-palvelussa ehdotusta uudeksi rahankeräyslaiksi.
Muitakin toimintamalleja saattaa olla - tässä keskustelun avaukseksi pari helppoa ratkaisua.