Erilaisia Vapaita ja Avoimen Lähdekoodin Ohjelmia (tästä lyhenne VALO) esittelevä sivusto Viikon Valo on julkaissut sadannen artikkelinsa. Sivuston tarkoitus on lisätä VALO-ohjelmistojen tunnettuutta esittelemällä joka viikko yksi ohjelma. Esittelyissä on tullut esiin varmasti monelle kokeneemmallekin VALO-käyttäjälle uusia ohjelmistoja ja artikkelikokoelmasta onkin muodostunut melkoinen tietopaketti .
Sadas artikkeli esittelee sivuston itsensä. Vaikka kyse ei olekaan ohjelmistosta, tämä oman hännän nostaminen on suotavaa. Onnittelemme Internet-ajassa teini-iän ohittanutta sivustoa!
Viikon Valo-sivuston takana oleva Petri Salmela kertoo sivuston alkuvaiheista seuraavasti:
- Kun KDE-kehittäjien maailmankonferenssi Akademy pidettiin Tampereella vuonna 2010, sen yhteydessä pidettiin palaveri, jossa mietittiin VALO-ohjelmistojen käytön edistämistä Suomessa. Ideoiden työstämistä jatkettiin myöhemmin samana vuonna Finnhack-tapahtumassa. Minulla oli herännyt idea Viikon Valo-formaatista ja lähetin ideani kommentoitavaksi. Sitä pidettiin hyvänä mutta varsinaiseen toteuttamiseen ei ryhtynyt kukaan. Aloin sitten toteuttaa sitä itse, Salmela muistelee.
Parasta Viikon Valoa tehdessä on Salmelan mukaan ollut se, että kun on ollut motiivi etsiä ja kokeilla erilaisia ohjelmistoja, niitä on sitten löytynyt ja yllättävän hyviäkin ja hyödyllisiin tarkoituksiin. Hankalinta on ollut sitoutumisen mukanaan tuoma riesa: deadline.
- Kun lauantai koittaa ei välttämättä ole vielä mitään valmiina. Aina on kuitenkin ollut halu julkaista jotain aikataulun mukaisesti. Se että Linux-Aktivaattori ry:n puheenjohtaja Tapio Lehtonen on myös osallistunut tekemiseen on auttanut paljon, Salmela kiittelee.
Salmelalta tulee myös mielenkiintoinen, poikkeava näkökulma niin yleiseen puheeseen yhteistyön puutteesta erilaisissa projekteissa. Siitä huolimatta että luulisi VALO-ohjelmista viestimisen olevan mitä yhteisöllisintä puuhaa, Salmelan näkökulma on päinvastainen:
- Ohjelmistoprojekteissa on usein vain muutama aktiivi ja loput ovat mukana hengailijoita, jotka eivät tee tai uskalla tehdä juuri mitään. Mielestäni on parempi, että tekee vain ja käyttää energiansa luomiseen ja tekemiseen kuin vajaatehoisen ryhmän johtamiseen. Samalla kokonaisuudesta tulee oman näköinen, Salmela pohtii.
100. Viikon Valo nostaa myös esiin sen, että julkaisulisenssi CC BY SA mahdollistaa Viikon Valo-sarjassa julkaistujen sisältöjen julkaisemisen myös muualla kunhan lisenssi säilytetään samana. Viikon Valo haluaa näin rohkaista levittämään VALOa kansalle.
maanantai 26. marraskuuta 2012
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)