Apple on tehnyt pienen mutta äärimmäisen mielenkiintoisen siirron. Yritys on julkaissut häviöttömän, aiemmin suljetun äänenpakkausalgoritminsa, Apple Lossless Audio Codec:in eli ALAC:in avoimella Apache-lisenssillä.
Häviötön pakkaus tarkoittaa sitä, että digitaalisen äänitiedoston kokoa saadaan puristettua pienemmäksi erilaisia algoritmeja käyttämällä ilman, että ääni-informaatiosta häviää mitään. Häviölliset pakkausmenetelmät kuten MP3 hävittävät aina informaatiosta osan ja äänenlaatu huononee välttämättä. "Kultakorvien" ja "taviskuluttajien" välinen juupas-eipäs -keskustelu siitä, voiko eroja kuulla ja onko niillä merkitystä.
Applen motiivia ei voi kuin arvuutella ja keskustelua käydään Macrumors-sivuston foorumilla. Yksi mahdollinen selitys on se, että on yhä enemmän kuluttajia, jotka haluavat musiikkinsa häviöttömässä formaatissa. Tätä taustaa varten Applen on tärkeää kasvattaa oman formaattinsa suosiota Applen laitteiden käyttäjämassan kautta. Tavoite voi olla haastava sillä oma näppituntumani asiaan on se, että jo aikaisemmin julkaistu avoin häviötön formaatti, FLAC, on huomattavasti suositumpi.
Tulkintani on se, että Apple hakee tuotteilleen markkinointivipua. Perustelu: avoimella lisenssillä lisensointi tarkoittaa sitä, että myös Android-laitteita valmistavat ja Open Source -musiikinsoitto-ohjelmia valmistavat yritykset ja harrastajatkin voivat liittää "virallisen" ALAC-tuen ohjelmistoihinsa.
Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään iso Applen kädenojennus vapaiden ohjelmistojen yhteisöjä kohtaan. Perustelu: jo vuodesta 2005 alkaen on ollut olemassa vapaana ohjelmistona jaeltava ohjelmisto, joka on osannut niin purkaa ALAC-koodauksen kuin kirjoittaakin sitä (de- ja enkoodaus). Työn ovat tehneet David Hammerton ja Cody Brocious, kuten englanninkielisen wikipedian ALAC-artikkelista käy ilmi.
Otsikon lyhenne VALO tarkoittaa vapaita ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Edellä kirjoitettu selittänee miksi otsikko on VALOa omppulaan eikä VALOa omppulasta. Applen siiron ensimmäinen merkittävin ja vääjäämätön seuraus on nimittäin se, että Applen laitteissa on avoimella lähdekoodilla lisensoitu ALAC-koodekki ja muuten suljettuja ohjelmistoja sisältävät iLaitteet sisältävät siten hieman VALOa. Muu kehitys jää nähtäväksi.
perjantai 28. lokakuuta 2011
VALOa omppulaan: Apple Lossless Audio Codec
Tunnisteet:
ALAC,
Apache,
apple,
FLAC,
koodekit,
lisensointi,
lisenssit,
VALO-ohjelmat
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti