torstai 31. tammikuuta 2013

Avoin Dream-alusta mahdollistaa oman oppimisalustan kokoamisen

Kauniaisten suomenkielisessä koulutoimessa on suunniteltu pitkään koulujen tietotekniikkaa oppimisen ehdoilla. Siellä käytetään kattokäsitettä Unelmakoulu koulusta, jossa oppijan tarpeet on asetettu keskiöön ja kaikki pyritään muokata palvelemaan oppimista maksimaalisesti.

Tietoteknisesti olemme kuulleet Kauniaisista VALO- eli vapaiden ja avointen ohjelmistojen hyödyntämisuutisia ennenkin. Kouluissa käytetään paljon avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Muun muassa Linux-ohutpäätteitä on käytetty siellä menestyksekkäästi jo vuosia. Toimintamallin seurauksia on tutkittu riippumattomien VTT:n asiantuntijoiden toimesta. Raportin mukaan kustannustaso on laskenut 40% ja ympäristökuormitus 50% aikaisempaan tasoon verrattuna. Kauniaisten koulutoimen osa alkaa raportin sivulta 269.

Pelkät tietokoneet, läppärit, kannettavat päätelaitteet, täppärit - mitkä tahansa laitteet eivät kuitenkaan ole mitään jos ei ole mitä tehdä niillä. Tarvitaan palveluita, joita niillä käytetään. Palveluilla tarkoitan tässä mitä tahansa tietoteknistä "tapahtumista", joka ei tapahdu käyttäjän laitteessa itsessään: sähköpostia, verkkotallennusta, kalenteria, koulun sähköisiä tiedotuskanavia, sähköisiä oppimateriaaleja ja näihin kaikkiin kirjautumista.

Kauniaisten tehotiimi on luonut yhteiskunnan, lähinnä Opetushallituksen avustuksella Dream-alustan, jonka ideana on se, että siihen voidaan liittää erilaisia eri puolilla Internetiä olevia palveluita, nykysloganin mukaisia pilvipalveluita, helposti yhdeksi kokonaisuudeksi. Alusta tarjoaa kirjautumispalvelun käyttäjien tunnistautumiseen ja perusrungon, johon erilaisia palasia voidaan liittää.

Dream-alusta itsessään on avointa lähdekoodia. Palveluiden liittämistä varten on olemassa rajapintakuvaukset. Palveluiden ei tarvitse olla avoimella lähdekoodilla tuotettuja - riittää kunhan niihin saadaan rakennettua rajapinta.

Miksi Dream-alusta on kova juttu? Siksi, että se on suunniteltu koululaisen käytettävän näköiseksi, mahdollistaa saman ympäristön käyttämisen niin koulussa kuin kotona, hyvin monenlaisilla laitteilla, oikeastaan millä tahansa, jossa on selain. Lisäksi käyttäjä voi kustomoida alustan ulkoasua haluamakseen yksinkertaisesti raahaamalla niitä työpöydälleen. Kokonaisuus jotain aivan muuta kuin mitä tällä hetkellä saa mistään muualta yhdeltä toimittajalta edes isolla rahalla.

Kauniaisissa alustaan on liitetty mm. Google Apps for Education -paketin palvelut, jotka tuovat toimisto-ohjelmistojen toiminnallisuudet ryhmätyömahdollisuuksineen, sähköiset oppimateriaalit, tietoja koulun veden- ja lämmönkulutuksesta jne. Katso oheinen Allan Schneitzin tekemä demo siitä, miten uusi käyttäjä ottaa Dream-alustatilinsä käyttöön.

Tietojeni mukaan alustan ympärille ollaan keräämässä palveluntarjoajien joukkoa, joka tarjoaa Dream-alustaa käyttäville kouluille sovelluksia suoraan sovelluskaupasta. Odotamme mielenkiinnolla mitä tästä seuraa.

Tutustukaa, lukekaa, kysykää ja käyttäkää. Tämä on yksinkertaisesti kovin Open Source-juttu koulumaailmassa sitten Linux-ohutpäätteiden.

Katso myös tamperelaisen Haltu Oy:n tekemän alustan Dream-alustan rajapintakuvaukset ja lähdekoodit.

Lisätietoja Unelmakoulu-konseptista: http://unelmakoulu.net/






1 kommentti:

Eliaksen blogi kirjoitti...

Allan Schneitz lähettää terveisiä:

Mikäli on kiinnostunut kokeilemaan työpöytää ja sen palveluita käytännössä, on se mahdollista. Osana Opetushallituksen rahoittamaa kansallista pilottia tarjotaan opettajille mahdollista saada ympäristöön tunnukset itselleen ja luokalleen. Kiinnostuneita kehotetaan lähettämään viesti hankkeen koordinaattorille osoitteeseen allan.schneitz@unelmakoulu.fi