tiistai 28. syyskuuta 2010

OpenOffice-yhteisö teki irtioton Oraclesta

Juuri kun suuri yleisö on oppinut nimen OpenOffice ja valistuneimmat tietävät miksi siinä on oikein kirjoitettuna vielä lisäliite .org, siis OpenOffice.org, seuraa muutos, joka aiheuttaa muutoksia ja päänvaivaa.

OpenOffice.org:ia kehittävät tahot ovat tehneet irtioton Oraclesta, jolle OpenOffice.org:in tuotemerkki siirtyi Oraclen ostettua Sun Microsystemsin. Sunin aikoina OpenOffice.org:ia kehitettiin aktiivisesti siksi, että sen koodia käytettiin Sunin myymän Starofficen koodipohjana.

Kyse on siis niin sanotusta forkkauksesta: jos avoimen lähdekoodin ohjelmistotuotteen kehittäjät eivät ole tyytyväisiä projektia hallinnoivan tahon toimintatapaan, käytetään lisenssiehtojen mahdollistamaa toimintatapaa: otetaan kyseisen ajanhetken lähdekoodi, tallennetaan se toiseen lähdekoodin versiohallinnan mahdollistamaan kehitysympäristöön ja jatketaan kehitystä erillisenä haarana tai hankkeena. Forkkauksen taustalla on epäluottamus Oraclen toimintakulttuuria ja kehittämishalua kohtaan. Projektista halutaan tehdä riippumattomampi Oraclesta. The Document Foundationin julkaisema lehdistötiedote sisältää erikoisen yksityiskohdan: Oracle kutsutaan liittymään uuteen säätiöön ja lahjoittamaan nimi OpenOffice.org säätiölle. Oracle kutsutaan siis "kerhoon", joka on perustettu siksi, että "kerhon" toiminta saataisiin eroon Oraclesta. Muun muassa tietotekniikan räväkkäotteinen verkkolehti The Register suhtautuu epäilevästi siihen, että Oracle luovuttaisi tuotemerkki OpenOffice.org:in uudelleen järjestäytyneelle yhteisölle.

Jos nimi säilyy Oraclella tämä merkitsee sitä, että joudumme opettelemaan OpenOffice.org:in uuden nimen. Tällä hetkellä se on LibreOffice.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Milloin Voikko LibreOfficeen?

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.