maanantai 11. tammikuuta 2010

Miten luon ja varmuuskopioin Google-karttoja?

Google-kartat on erinomaisen kätevä työkalu erilaisten karttojen tekemiseen myös kollaboratiivisesti. Ryhmätyönä tehdyn kartan tekemiseen liittyy kuitenkin ongelma: joko kartan tekijäryhmä täytyy rajata johonkin tiettyyn käyttäjäjoukkoon esim. sähköpostiosoitteita käyttäen tai sitten täytyy jättää kartta avoimeksi kaikkien muokkauksille. Jälkimmäisessä tapauksessa ongelmaksi jää, että kartta voidaan sotkea pilailutarkoituksessa. Hyvä esimerkki tällaisen kohtelun saaneesta kartasta on ITK09-konferenssin osallistujakartta. Karttaan tietonsa antaneita suomalaisia on "hauskasti" sijoiteltu pitkin Viroa ja Venäjää ja osa porukkaa keskelle Suomenlahtea.

Jotta kynnys luoda sisältöä olisi mahdollisimman matala, kartta kannattaa pitää avoimena. On sääli jos aito kontribuoiminen kaatuu siihen, että ei saa tehdä sitä. Toisaalta piruuttaan sotkeminen pitäisi saada kuriin. Onneksi tähän löytyy lääke: Google-kartankin pystyy varmuuskopioimaan - vähän vaivalloisesti, mutta kuitenkin.

Vaihe 1: Kartan luominen

Kirjauduttuasi Googlemaps-palveluun omilla Google-tunnuksillasi saat vasempaan laitan linkin Omat kartat. Sen takaa löytyy edelleen Luo uusi kartta-linkki. Lisää karttaan haluamallasi tavalla kohteita ja tallenna ne. Ohjeita tämän tekemiseen löytyy Googlen karttapalveluiden ohjeista. Jos haluat, että muutkin saavat muokata karttaa mm. tallentamalla lisää kohteita, muista jakaa kartta muille tai jättää se kokonaan julkiseksi.

Vaihe 2: Kartan varmuukopioiminen

Google-kartat ja Google Earth käsittelevät paikkatietoa .KML-päätteisiin XML-tiedostoihin. Luomastasi kartasta on mahdollista tehdä varmuuskopio kaivamalla Googlen palvelimelta esiin karttasi KML-tiedosto ja tallentamalla se omalle koneelle.

Löysin ohjeen Googlen tukifoorumilta. Tässä käännös suomeksi:

1. Avaa oma karttasi jonka tahdot varmuuskopioida.

2. Paina oikealla yläkulmassa näkyvää Näytä Google Earthissa-linkkiä. Selain kysyy sinulta haluatko avata KML-tiedoston Google Earth-ohjelmassa (jos se on asennettu) tai antaa mahdollisuuden tallentaa tiedosto. Tallenna tiedosto. HUOM! Tämä vaihe ei onnistu tällä hetkellä Linux-käyttöjärjestelmällä. Näytä Google Earthissa-linkki ei näy Linux-käyttöjärjestelmässä selaimessa vaikka Google Earth olisi asennettu. Tein asiasta kehityspyynnön Googlen käyttäjäfoorumille. Muista käyttöjärjestelmistä tai alustoista minulla ei ole tietoa - saa kommentoida.

3. Tallentamasi KML-tiedosto sisältää ainoastaan linkin Googlen palvelimella olevaan KML-tiedostoon, joka sisältää todella karttasi sisällön. Jos menet vahingossa poistamaan (tai joku muu poistaa) karttasi Googlen palvelimelta, tämä linkki-KML -tiedosto on viraton. Kaivetaan siksi esiin varsinaisen tiedon sisältävä KML-tiedosto.

Avaa tallentamasi ensimäinen tiedosto jollain tekstieditorilla. Kopioi ja -tagien välissä oleva URL-osoite ja liitä se selaimen osoiteriville. Tämä osoite on se, jossa karttasi oikeasti sijaitsee. Jos osoite ei kelpaa selaimelle ja saat esimerkiksi virheilmoituksen "Yhteyttä palvelimeen ei voida muodostaa.", korvaa selainriville liittämäsi URL-osoitteen sisältämät merkkijonot & pelkällä & -merkillä.

EDIT: Bloggerin editori oli muuntanut &-merkin kaksi eri kirjoitusasua samaan muotoon edellisessä kappaleessa. Tietysti kyseessä täytyy olla kaksi eri muotoa.

Siis kaikki & -merkkijonot vaihdetaan, mukaanlukien perässä oleva puolipiste korvataan merkillä &.

Nyt selaimesi pitäisi kysyä, haluatko avata vai tallentaa KML-tiedoston. Tallenna tiedosto levyllesi. Tämä on varmuuskopio kartastasi.


Vaihe 3: varmuuskopion palauttaminen

Luo uusi kartta ja tuo tallentamasi KML-tiedosto karttaan käyttämällä Tuo-toimintoa (Import) kartan luomisen yhteydessä. HUOM! Moni käyttäjä on raportoinut, että KML-tiedostojen tuonnin kanssa on esiintyy ongelmia. Kokeillessani tuontitoiminto kuitenkin toimi.


Mihinkä tätä tietoa sitten tarvittiin? No tietysti siihen että Suomen VALO-ohjelmistoja käyttävät koulut saadaan yhteen ja samaan Google-karttaan!

1 kommentti:

Heikki Mäenpää kirjoitti...

Hei

Tämä on hyvä juttu.

Kiitokset tiedonjakajille!

Heikki