tiistai 23. maaliskuuta 2010

Oma OpenOffice lapsille

Muun muassa TVT koulun arjessa -hankkeessa on käyty keskustelua siitä, että saatavilla on vähän nimenomaan koulujen käyttöön soveltuvia ohjelmistoja. Huolta on kannettu myös siitä, että perusopetuksen läpi on mahdollista luovia oppimatta tietokoneen "peruskäyttötaitoja" - mitä ne ikinä kunkin mielestä lienevät.

Tekstin tuottaminen ja toimisto-ohjelmistojen perushallinta kuulunee itseoikeutetusti näiden taitojen joukkoon. Toimisto-ohjelmistot on yleensä tehty aikuisten ehdoilla. Nyt on saatavilla lapsille sopiva vaihtoehto ja vieläpä avoimen lähdekoodin ohjelmistona.

OpenOffice for Kids, lyhyemmin OOo4kids, on ranskalaisvetoinen hanke, jossa OpenOffice.org-ohjelmistosta on tehty alle 12-vuotiaille sopivampi versio. Ulkoasusta on tehty lapsen silmää miellyttävämpi ja ylimääräiset toiminnepainikkeet on karsittu pois käyttöliittymästä. Mikä parasta, OpenOffice.org-ohjelmiston help- eli aputiedostojen kääntämisestä Linux-tekijä 2009 -kunniamaininnan saanut Risto I. Jääskeläinen on ehtinyt jo kääntää suomeksi sekä OOo4kids-ohjelmiston aputiedostoineen että myöskin projektin wiki-sivuston.

Vaikka ohjelmisto on vielä beta-vaiheessa, jo käynnistysruudusta näkee, että nyt on todella tehty lapsille jotain (kuvat suurenevat klikkaamalla):Tekstinkäsittelyohjelmassa ero isoonveljeen ei ole niin merkittävä, mutta yksinkertaistettu käyttöliittymä on selkeämpi.Piirto-ohjelmassa on myös saavutettu selkeyttä:Aputiedostojen suomennus on Risto Ikosen tuttua, korkealaatuista tasoa:Asennustiedostot on saatavana suomenkieliseltä lataussivulta niin Linuxille, Windowsille, MacOSX:lle kuin USB-tikulle asennettavana Portable Apps-versionakin.

Tutustukaa, käyttäkää, antakaa palautetta! Projektia saa myös tukea taloudellisesti jos siihen on mahdollisuuksia.

Linux-käyttäjille ohje: asennuspaketti sisältää DEB-alihakemiston, jonka kaikki deb-paketit pitää asentaa. Se hoituu helpoimmin menemällä hakemistoon, johon paketit on purettu ja antamalla komentoriviltä komento

sudo dpkg -i *deb


Sen jälkeen täytyy vielä mennä alihakemistoon desktop-integration ja asentaa deb-paketti, joka asentaa ohjelmiston käynnistyspainikkeet käyttöjärjestelmän valikoihin:

sudo dpkg -i OOo4Kids-debian-menus_0.9-07_all.deb

Keskustelin tänään ohjelmiston kehittäjien kanssa asennuksen monimutkaisuudesta IRC-kanavalla #ooo4Kids. Kuulemma kokonaisuuden tunkeminen yhdeksi asennettavaksi deb-paketiksi ei onnistu teknisistä syistä johtuen. Ehdotukseni metapaketin käyttämisestä otettiin hyvin vastaan.

Lisää kehittäjiä kaivataan. Kehittäjäryhmä löytyy yllä mainitulta IRC-kanavalta Freenode-verkosta.

Ei kommentteja: