torstai 11. helmikuuta 2010

Timantit jäivät näkemättä verkko-osallistujilta

Edellisen blogikirjoituksen tapahtumaan osallistuminen verkossa floppasi pahan kerran. Connect Pro-ohjelmistolla toteutettu jakaminen verkkoon alkoi lupaavasti.

Ennen lähetyksen alkua tilaisuutta isännöivä Vesa Hursti antoi puhelimitse neuvoja Jyväskylän kaupungin verkosta osallistumista yrittävälle henkilölle. Loppujen lopuksikaan kyseinen henkilö ei saanut yhteyttä toimimaan. Ilmeisesti Jyväskylän verkon palomuurissa ei ole huomioitu sitä, että RTMP-protokollan pitäisi mennä siitä läpi.

Meitä etäosallistujia oli puolen tusinaa. Kun Hursti alkoi oman osuutensa ja juuri alkoi jakaa esitystään ruudulle hän ei huomannut sitä, että putosi itse pois Connect Pro-yhteydestä. Sinne me muut jäimme ihmettelemään että mihin ääni ja kuva katosi. Edes tekstiviesti ja puhelinsoitto eivät auttaneet kun eihän sitä nyt samaan aikaan voi puhelimeen voi vastata kun pitää esitystä?

Mitä tästä opimme?

* Niille, jotka eivät ole aikaisemmin käyttäneet verkkokokouksessa käytettävä ohjelmistoa kannattaa antaa kehoitus testata ohjelmistoa hyvissä ajoin ennen kokousta ja vieläpä juuri sillä laitteistolla ja tietoliikenneyhteydellä, jota on tarkoitus käyttää varsinaisessa kokouksessakin. RTMP-protokollan tarvitsemat portit ovat olleet kiinni yllättävän monen kunnan palomuureissa.

* Esittäjän ja tekniikkaa valvojan / isännöivän tulee aina olla eri henkilö. On tärkeää, että joku kykenee reagoimaan siihen jos etäosallistujat ilmoittavat, että yhteys kuoli.

* Teknisen ratkaisun kohdalta kannattaa olla varajärjestelmä. Voi tietysti olla, että tietoliikenneyhteys kuoli kokonaan ja yhteys katkesi siksi. Silloin ei varajärjestelmätkään paljoa auta.

Ehkä on todella aika kirjoittaa Verkkokokousjärjestäjän käsikirja, jossa nämä kaikki on koottu yhteen dokumenttiin. Sääli jos joku onnistuu tekemään tuhkasta timantteja ja ne jäävät muilta näkemättä ja kokematta.

Jälkikirjoitus: Esittäjä palasi 45 minuutin odottamisen jälkeen takaisin mutta hävisi muutaman minuutin jälkeen uudestaan.

2 kommenttia:

Matti kirjoitti...

Ehkä on todella aika kirjoittaa Verkkokokousjärjestäjän käsikirja, jossa nämä kaikki on koottu yhteen dokumenttiin.

Kannatetaan! Osa asioista on yleisesti huomioitavia asioita, joita listasitkin ylös ja osa liittyy softaan ja rautaan.

Vesku kirjoitti...

Tervehdys ja pahoittelut järjestäjän toimesta verkkokokousympäristön kaatumisesta.
Palvelin kaatuili koko aamun ja yhteyden muodostaminen myös meidän osalta oli aika hankalaa ja sitten se kaatui kesken esityksen!!

Ari (puhuja)ei päässyt ollenkaan läpi, joten homma meni tältä osin poskelleen totaalisesti.

Verkkokokouksen suhteen luotettavuudessa on vielä parantamisen varaa, jos käyttämämme järjestelmä on testien mukaan sieltä luotettavimmasta päästä.

Verkkokokouksen järjestäminen on myös paljon ennakoitua haastavampaa, toisaalta Tuhkasta Timantti -hankkeessa on lupa myös epäonnistua.

Tuki verkkokokouksen järjestämiseen tarvitaan paikallisesti ja meidän osaltamme sellaista ei ole.

Mutta itse tapahtuma paikan päällä onnistui hyvin. Keskusteluosio on koottu blogiin osoitteessa http://jarkitehdas.blogspot.com/

Olisimme kiitollisia kommenteista.

Kiitos mielenkiinnosta ja hyvää talven jatkoa!!

-Vesa H.